[Figaro Pasquale Capone, 7Kb]

de echte herenhaarverzorger van haar en ziel

Een kapper moet continu presteren

[17Kb]

Uit: KappersNieuws, magazine voor salonmanagement (nr. 11 1999)

Misschien is hij wel de bekendste kapper van Nederland en onlangs zat hij vijftig jaar in het kappersvak. Vijfenzestig is hij inmiddels, maar Pasquale Capone blijft voorlopig nog knippen, want een 'kroonprins' heeft hij nog niet gevonden.

Pasquale Capone vierde afgelopen zomer dat hij vijftig jaar lang in het kappersvak zat. Voor KappersNieuws was dit reden om deze kleurrijke kapper eens op te zoeken in zijn even kleurrijke salon in de Begijnesteeg in Amsterdam. Bekend is Pasquale vanwege zijn aparte manier van benadering van klanten. Dat de klanten zijn bijzondere benadering waarderen, blijkt wel uit de vele attenties: een bronzen borstbeeld van hemzelf, karikaturen en tekeningen, cadeautjes en vooral veel krantenknipsels. Wie in de zaak is, krijgt automatisch het gevoel alle tijd van de wereld te hebben. En omdat veel van zijn klanten een druk en jachtig zakenleven leiden, krijgen ze bij Pasquale het gevoel dat ze even op adem kunnen komen.

U bent een echte herenkapper. Waarom is het zo belangrijk dat mannen en vrouwen apart naar de kapper gaan?

Mannen kunnen bij de kapper vertrouwelijk worden onder elkaar. En als een man bij de kapper zit, dan is hij geen man meer. Dan valt zijn charisma weg. Een man is dan een kindje en dat vindt hij prettig.

Hoe heeft u zo'n grote waardering gekregen van uw klanten?

Ik zie mijn klanten als broer en als vriend. Op de kappersstoel ben jij de vriend van de klant, maar dat werkt niet andersom. Als hij in de stoel zit, dan heb je een plicht naar hem toe. Je moet de klant beschermen. Hij legt immers zijn hoofd in jouw handen. Dat is de waarde die je hem geeft. Als je iets geeft waar ze een tientje voor betalen en ze krijgen er twintig gulden in waarde voor terug dan heb je een tevreden klant. Daarom moet je niet zuinig zijn met tijd, persoonlijke aandacht en vakmanschap. Een klant knippen is voor mij geen routine. Klanten merken het als ik er met de pet naar gooi. Je moet constant presteren. Zie het als Pavarotti, die elke avond première heeft. Iedere avond moet hij in topvorm zijn. Dan pas wordt hij door het publiek gewaardeerd. Daarom moet je constant bezig zijn met leren.

Uw salonformule is misschien ietwat wonderlijk te noemen.

Ik hanteer geen vaste prijzen en bedien slechts zes klanten per dag. De klanten zijn het humane kapitaal. Alleen dan kun je de klant de volledige aandacht geven. De klanten zijn het humane kapitaal. Wie geknipt is, laat het geld zelf achter in de kassa. Het afrekenen verstoort de sfeer, vind ik. Als je uit eten gaat, dan betaal je vijftig gulden voor een fles wijn die in de winkel misschien tien gulden kost. Je betaalt voor de ambiance: de servetten, de glazen, een mooi servies. Je gaat uit omdat het daar beter is dan thuis. Zo is het ook bij de kapper. Je gaat er naartoe omdat je verwacht dat er meer te halen valt dan thuis. Er moet een gevoel van exclusiviteit zijn.

Bekend is dat u zich grote zorgen maakt over het verdwijnen van het ambacht. U heeft daar wereldleiders als Tony Blair en Bill Clinton in brieven op attent gemaakt.

De banketbakker hier in de buurt is al maanden op zoek naar een meisje voor het verkopen van gebakjes. Die zijn niet te krijgen. Mensen kunnen niet meer trots zijn op zo'n beroep. Die is weggenomen door grote winkels als Albert Heijn. Daardoor wordt het beroep niet meer gewaardeerd. Wie echt trots is op zijn vak, weet dat de klant het beste verwacht. Het is handenarbeid en als professional moet je het goed doen. Dat betekent dat je heel streng moet zijn voor jezelf. En dat begint al in de opleiding. Toen ik leerling was moest ik met een fles tussen mijn benen op de flessenhals urenlang de knipbeweging oefenen. Het is net als bij marathonlopen. Daarvoor moet je ook heel veel trainen.

Denkt u wel eens aan stoppen?

Onlangs kreeg ik een brief van de Sociale Verzekeringsbank. Ik kom in aanmerking voor de AOW. Aan stoppen met de zaak denk ik op de lange termijn. Mijn zaak is de oudste van Nederland, van Europa zelfs. En die moet natuurlijk blijven. Maar een waardige opvolger vinden is niet makkelijk, heb ik ondervonden. En nadat ik de boel heb overgedaan aan de 'Kroonprins', wil ik ook nog wel bij de zaak betrokken blijven. Een beetje vergen, maar vooral advies geven over hoe ze een professional kunnen blijven.


navigatie