[Figaro Pasquale Capone, 7Kb]

de echte herenhaarverzorger van haar en ziel

[5Kb]

Uniek en bekend in Amsterdam en de rest van de wereld

Figaro Pasquale jubileert

Hij is nog geen twintig als hij zijn lange reis vanuit Calabrië beëindigt in Amsterdam. De beroemde Figaro Pasquale heeft dan de altijd zonnige laars van Italië voorgoed achter zich gelaten. Onderweg knipt en scheert hij in het Vaticaan een aantal vermaarde persoonlijkheden en dan wil hij hogerop. Door naar het onbekende Noorden. Via Duitsland, waar hij zich verder bekwaamt in het kappersvak, belandt hii in de Begijnensteeg in Amsterdam. Precies 55 jaar geleden opent hij daar zijn herensalon.

Rustpunt
Na een halve eeuw heerst in de salon nog altijd dezelfde rustige en rustieke sfeer, want door de jaren heen blijft het oorspronkelijke interieur steeds in tact. De enige vernieuwing zit in de wisselende foto- en schilderijententoonstellingen die zijn zaak sieren. Wat ook verandert, is Pasquale zelf. Hij wordt niet alleen ouder zoals iedereen maar ook zijn sociale bewogenheid neemt jaar na jaar toe.

Figaro Pasquale beoefent zijn vak na al die jaren nog steeds op een gewone natuurlijke manier. Geen opsmuk, geen ongewenste nevenverkoop, geen dreunende disco, geen toeters en bellen. Zijn zaak - Herensalon Begijnhof - is een verademing na de omringende drukte. De Kalverstraat, de meest beklante winkelstraat van ons land, en het toeristische Begijnhof liggen om de hoek.

Ontmoetingen
Tot mijn genoegen heb ook ik de belangrijkste kwaliteiten van Pasquales zaak mogen ondervinden: persoonlijke aandacht, authenticiteit en individualiteit. Toch lijkt het er wel eens op dat het wassen en knippen voor Figaro Pasquale eigenlijk bijzaak is. Zijn salon is in de eerste plaats een ontmoetingsplaats voor klanten en passanten. Want beide wacht bij Pasquale een even warm welkom.

Even rusten. Even zitten. Even tijd voor een goed gesprek in deze oase van rust. Zoals het een Calabrees betaamt, spreekt Pasquale nooit over onze lokale koetjes en kalfjes. Het gaat bijna altijd over thema's die er toe doen. Zo strijdt Pasquale al jaren voor meer kansen voor ambachtslieden - in de politiek stiefmoederlijk bedeeld, maar bij Pasquale een thema van grote importantie. Door het gebrek aan ambachtelijk vakmanschap in Nederiand kost het hem de grootste moeite om een waardige opvolger te vinden voor zijn zaak.

Genezing
Een ander belangrijk thema is Pasquales eenmansactie tegen de giftige producten die in de kapperspraktijk nog steeds zijn toegestaan en die schade toebrengen aan de gezondheid van zowel kappers als hun cliënten. Pasquale aarzelde niet om een appel te doen op minister Jacqueline Cramer om deze giftige stoffen te verbieden. Ook een schone binnenstad ligt Pasquale na aan het hart. Hij nam het initiatief voor de Zilveren Bezem, een jaarlijkse prijs voor de ondernemer die zich het meest inzet voor een schone stad. Een ander stokpaardje is schoon water als kostbaar bezit voor iedereen, een onderwerp waar Pasquale onlangs een veelgeprezen fototentoonstelling van de Italiaanse fotograaf Fernando Nocco heeft gewijd in zijn kleine en intieme salon.

Groot is Pasquales dank aan de medische stand, aan de artsen die hem enkele jaren geleden op wonderbaarlijke wijze hebben genezen van een levensbedreigende ziekte. "Ik ben nog steeds een Ferrari", zei hij tegen mij toen zijn ziekte zich openbaarde, "maar wel een Ferrari met een lekke band." Gelukkig kon hij daar onlangs glunderend aan toevoegen dat zijn artsen hem nog eens 'vijf jaar garantie' hadden gegeven.

Jubileumfeest
Afgelopen zondag was het feest in de Begijnensteeg. Tientallen personen hadden zich voor Pasquales deur verzameld. Onder hen zag ik bekende gezichten van de tv, uit de magistratuur en de adVocatuur. Natuurlijk had ik velen van hen al eens eerder bij Pasquale in de stoel zien zitten. Die kans is groot, wanneer je - zoals ik - de kleine onderneming van Pasquale al decennialang frequenteert.

Loco-burgemeester Lodewijk Asscher sprak woorden van waardering voor alles wat Pasquale voor onze hoofdstad betekent. In het bijzonder voor zijn zorg voor de Begijntjes, voor wie Pasquale hand- en spandiensten verricht en die geregeld worden getrakteerd op feestelijke lunches. Voor even was de serene rust in de Begijnensteeg verstoord. En dat mag ook wel een keer na 55 gepassioneerde jaren van puur vakmanschap en perfect gastheerschap.

Chan Blok
Chan Blok Tekst, Amsterdam


navigatie