[Figaro Pasquale Capone, 7Kb]

de echte herenhaarverzorger van haar en ziel

Mijn reclame zit in de stoel

Uit: KappersNieuws, oktober 2007
tekst: Sandra Dijk fotografie: fritsdebeer.com

[46Kb]

De Kalverstraat, hartje Amsterdam: met haar grote winkelketens en hordes winkelend publiek is dit het toonbeeld van de moderne maatschappij. In een klein zijstraatje, vlakbij het Spui, lijkt in de kleine herenkapperszaak van figaro Pasquale Capone echter de tijd stil te staan. Wie haast heeft, krijgt een uitbrander en ook de thee en de koekjes behoor je niet af te slaan. Hier wordt het kappersvak nog als ambacht uitgevoerd. Zoals het hoort, vindt Pasquale, met hart voor het vak en tijd voor de gast.

Figaro Pasquale heeft geen klanten en knippen doet hij evenmin. Hij ontvangt gasten en verzorgt ze. In de twee uur die we in zijn zaak doorbrengen, zien we vier van deze gasten langskomen. De 'Prinses'; een kleurrijke dame die neerstrijkt voor een kop thee en een praatje. De dyslectische jongen die altijd verteld is dat hij niet kan lezen maar die Pasquale moeiteloos prachtige brieven voordraagt. "Pasquale neemt de tijd om te luisteren, dat helpt". De drukken man in trainingspak die met Pasquale uitvecht wie de pilaar van Amsterdam is. Uitslag: Pasquale is de pilaar, de man in trainingspak de voet van Amsterdam. Maar de meeste aandacht krijgt de man in de stoel, de heer Koopman; de enige gast die in deze twee uur geknipt wordt. "Dit is een huiskamer, een ontmoetingsplek", verklaart de figaro met zijn stevige Italiaanse accent alle aanloop die hij in zijn zaak heeft.

Huiskamer
De kleine spraakzame Italiaan is een begrip in Amsterdam. Zijn 'huiskamer' van 16m2 hangt vol met krantenknipsels. Diverse bekende Nederlanders zoals Hans van Mierlo, Johan Cruijff en Piet Römer zaten in zijn stoel en buiten strekken pamfletachtige posters de aandacht van menig voorbijganger. Pasquale is zo bekend omdat hij één van de weinige echte barbieren is die Nederland nog kent. Maar ook zijn maatschappelijke betrokkenheid heeft hem de nodige publiciteit bezorgd. "Een maatschappij zonder idealen is een maatschappij in verval", is één van zijn gevleugelde uitspraken. Trots klapt hij een enorme paraplu open waaraan nog negen of tiein van dit soort spreuken op A4 hangen. "Daar loop ik regelmatig een rondje mee door de stap. Maar ik protesteer niet, ik zend signalen uit. Dat zou iedereen moeten doen!"

Rembrandt of Van Gogh
Pasquale maakt zich zorgen om problemen als criminaliteit en werkeloosheid. Maar ook over het kappersvak heeft hij het nodige te zeggen. "Het ambacht verdwijnt. Tegenwoordig worden mensen geknipt in hooguit een half uur. Het praatje beperkt zich tot het weer en als de kapper klaar is, loopt hij zo snel mogelijk naar de kassa." Bij Figaro Pasquale gaat dat heel anders. De heer Koopman, in de stoel, kan daar over meepraten. "Ik ben wel eens, als Pasquale bijvoorbeeld op vakantie was, naar een andere kapper gegaan. Dan was ik een maand ongelukkig, het klopte gewoon niet. Pasquale neemt de tijd voor me, hem vertrouw ik", vertelt hij terwijl Pasquale zijn haar schoonmaakt met een speciaal product waardoor zijn grijze haren metallic worden. En terwijl Pasquale hem een stukje Brabants roggebrood met Italiaanse kaas aanreikt, zegt hij: "Het is een kunstenaar. Vergelijk hem met een Rembrandt of een Van Gogh. Of overdrijf ik nu?" Pasquale schatert: "Ja ja, maar dat mag!" Of Pasquale wel eens reclame maakt? "Ach nee, met reclame komen mensen alleen op mooie plaatjes af. Mijn reclame zit hier in de stoel", wijzend op de heer Koopman.

[64Kb]

Opvolging
Hoewel Pasquale één en al vitaliteit uitstraalt, was dat een half jaar geleden wel anders. Er werd lymf- en longkanker bij hem geconstateerd en hij was in feite al opgegeven. Dankzij, zoals hij haar zelf noemt, artsengel dokter Koolen van het AMC, haar collega's uit het hele land én het medeleven van zijn gasten is hij als een wonder genezen. Toch heeft zijn ziekte hem aan het denken gezet, met name over zijn eigen toekomst en de toekomst van het vak. "Ik was zien, maar ik heb zo lang mogelijk doorgewerkt en ben zo snel mogelijk weer begonnen. Anders ga ik failliet. En de overheid doet niets om je te helpen. Als kleine ondernemen word je aan je lot overgelaten." Pasquale is, ook nu hij genezen is, op zoek naar een opvolger. "Maar de jonge kappers willen dit niet. Dat is jammer want zo sterft het ambacht uit. Terwijl het juist beschermd moet worden!" De heer Koopman verbaast het niet dat Pasquale nog geen opvolger heeft gevonden. "Er is toch ook niet gezocht naar een opvolger voor Van Gogh of Rembrandt? Zo iemand vind je niet zomaar, die moet opstaan."

Figaro Pasquale is gevestigd in de Begijnensteeg 10. Meer verhalen over hem en zijn praktijk zijn te vinden via Google.


navigatie