[Figaro Pasquale Capone, 7Kb]

de echte herenhaarverzorger van haar en ziel

Doe iets aan het feit dat giftige producten zijn toegestaan in de kapperspraktijk!

Appèl van Pasquale aan minister Jacqueline Cramer (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer):
Figaro Pasquale, milieuvriendelijk vakman, maakt zich grote zorgen dat giftige producten in de kapperspraktijk toegestaan zijn en veel gezondheidsschade veroorzaken bij personeel én cliënten. Zijn verzoek: "Doe er iets aan!"

[visitekaartje Jacqueline Cramer, 18Kb]

Kapster krijgt vergoeding na oplopen eczeem

Uit: de Telegraaf, woensdag 11 juni 2008

door Arjen ten Cate en Herman Stam

LEEUWAREN, woensdag

[Wendy Postma, 26Kb] Wendy Postma krijgt als eerste kapster in Nederland een schadevergoeding van haar werkgever omdat ze kapperseczeem heeft opgelopen. De kantonrechter in Leeuwarden acht bewezen dat zij de huidaandoening heeft opgelopen door blootstelling aan verfstoffen in een Leeuwardense kapperszaak.

Volgens de rechter had de kapsalon maatregelen moeten nemen om de kans op allergieën zo klein mogelijk te houden. Hoe hoog de schadevergoeding wordt, is nog niet bekend. De werkgever is in hoger beroep gegaan.

De 32-jarige Postma heeft wel alvast een voorschot van 7500 euro gekregen. Volgens haar advocaten van Bureau van Beroepsziekten FNV zou de uiteindelijke vergoeding wel eens 'tienduizenden euro's kunnen worden'.

Postma werd ontslagen nadat ze - op aanraden van haar artsen - haar werk als kapster stil legde. "Ik heb mijn huis moeten verkopen en een dure vaatwasmachine moeten aanschaffen omdat ik zelf de afwas niet meer kon doen. Verder blijf ik maar smeren met dure crémes."

Toch vindt ze vergoeding van dez kosten niet het belangrijkste. "In veel kapperszaken wordt slordig gewerkt met verfstoffen. Ik hoop dat andere kapsters door deze uitspraak voortaan beter beschermd worden."

Hygiëne
In de kapsalon waar Postma werkte, was volgens haar het nodige mis: "De verfmengruimte was pal naast het koffieapparaat. Terwijl dit in een aparte ruimte moet. De hygiene was slecht. Er was een gebrek aan goede handschoenen. En werkmethoden konden beter: eerst werden de haren geverfd en daarna geknipt."

Postma was al twee jaar aan de slag in de kapsalon toen ze last kreeg van eczeem. "Artsen hebben van alles geprobeerd: zalfjes, lichttherapie. Niets heeft geholpen", betreurt Postma, die inmiddels op een terras van een hotel in Baarn aan het werk is.

Ze is blij met haar nieuwe baan en baas, die goed rekening houdt met haar huidaandoening. "In het noorden kon ik geen werk meer vinden, hier gaan werkgevers er veel beter mee om.".

Wel heeft de ex-kapster vaak last van haar eczeem. "Maar vooral het feit dat ik mijn lievelingsbaan als kapper niet meer kan uitvoeren doet pijn", zegt ze. "Ik moest helemaal opnieuw beginnen, omdat ik alleen een kappersdiploma had. Als kapper wilde ik het gaan maken, die droom is kapot!"

Kappersbond FNV Mooi - die namers Postma de zaak aanhangig maakte - is zeer tevreden met de uitspraak. "Hier hebben we jaren voor gevochten. Dit opent alle deuren voor andere kappers die eczeem hebben opgelopen door hun werk" stelt een zegsvrouw van de bond. Ook denkt ze dat eigenaren van kapperszaken nu beter gaan opletten.

De vakbond wijst al sinds de jaren '90 op de gevaren van het werken met bepaalde stoffen en met verkeerde handschoenen.

Werkomstandigheden kappers verslechterd

Uit: de Telegraaf, dinsdag 14 oktober 2008

Van een onzer verslaggevers

DEN HAAG, dinsdag

Onder druk van de Arbeidsinspectie gaat de kappersbranche de slechte arbeidsomstandigheden te lijf. Ruim een derde heeft last van rsi- en rugklachten en ongeveer een op de vijf heeft handeczeem.

'Kappers zijn onvoldoende beschermd tegen lichamelijke overbelasting en schadelijke stoffen', concludeert de Arbeidsinspectie na een doorlichting van ruim 430 salons en opleidingen. De werkgevers zeggen in een reactie de achterban met de neus op de feiten te gaan drukken.

Volgens de controledienst zijn in veel salons de werkplekken niet goed ingericht. Stoelen, wasbakken en kappersfietsen (een zadel op wieltjes) voldoen vaak niet aan de eisen. Ook komt het voor dat er met schadelijke stoffen wordt gewerkt in dezelfde ruimte waar het personeel eet.

Koninklijke kappersorganisatie Anko stelt dat het verzuimpercentage van 2,5 procent gunstig afsteekt bij het landelijke gemiddelde van 4 procent.

Volgens de Anko heeft zo'n 15 procent van het kapperspersoneel last van handeczeem. Zo'n 30 tot 50% krijgt op enig moment last van huidklachten.


navigatie